Wielu osobom grillowanie kojarzy się przede wszystkim ze skwierczącymi na ruszcie kiełbaskami - ewentualnie z kaszanką lub dobrze doprawionym karczkiem. Nie są to jednak jedyne rodzaje dań, które można przygotować na grillu - daje on o wiele więcej kulinarnych możliwości, zwłaszcza z wykorzystaniem nowoczesnych akcesoriów. Jednym z nich jest płyta do grilla ogrodowego wykonana z wysokiej jakości, hartowanego szkła, stanowiąca dodatkową przestrzeń do przygotowywania potraw z wykorzystaniem grilla. Dlaczego warto mieć ją w swoim „grillowym asortymencie”? Poznasz jej zalety po lekturze poniższego tekstu!

Żaroodporna płyta do grilla ze szkła to gwarancja prawdziwej wygody

Płyta grillowa ze szkła od Iwona Pellets, przystosowana swoim rozmiarem do umiejscowienia jej na ruszcie grillów ogrodowych tej samej marki to prawdziwe ułatwienie w przygotowywaniu potraw. Dzięki nieprzywierającej powierzchni mięso, owoce i czy warzywa nie sklejają się z podłożem, a tym samym - nie tracą swojej formy w momencie odwracania ich na drugą stronę. Niestety, produkty układane na samym ruszcie mogą niekiedy przywierać do niego i nie utrzymywać pożądanego przez kucharza kształtu podczas ich przesuwania czy odwracania. Przy stosowaniu płyty grillowej ze szkła nic takiego się nie dzieje! Dodatkowo możesz mieć pewność, że przygotowywane potrawy zawsze będą grillowane równomiernie, ponieważ ciepło rozchodzi się po płycie właśnie w taki sposób. Przy zastosowaniu rusztu zależy to od umiejscowienia największego żaru, natomiast dystrybucja wysokiej temperatury na płycie jest zawsze taka sama w każdym jej miejscu.

Szklana płyta na grill, czyli smaż, na czym chcesz!

Nie od dziś wiadomo, że dodatek różnego rodzaju tłuszczów poprawia walory smakowe przygotowywanych w kuchni potraw. Inaczej bowiem smakuje mięso grillowane z dodatkiem masła czosnkowego, inaczej pachną warzywa grillowane z dodatkiem oliwy, a jeszcze inaczej - mięso drobiowe z odrobiną smalcu. Wszystkie te metody i dodatki można co prawda zastosować na zwykłym ruszcie, jednak niezbędne będą wówczas dodatki w postaci kokilek z folii aluminiowej czy aluminiowych tacek. Na szczęście podczas gotowania na szklanej płycie grillowej nie ma tego problemu! Masło, oliwę, olej czy smalec możesz wyłożyć bezpośrednio na płytę - bez zbędnego „kombinowania” i generowania zbędnych śmieci z folii. Wypróbuj tę opcję - dla orzechowego zapachu palonego masła czy wyrazistego smaku oliwy z dodatkiem chili naprawdę warto to zrobić!

Szklana płyta paleniskowa do grilla - łatwa do utrzymania w czystości

Szklana płyta do grillowania, to - oprócz samej wygody w przygotowywaniu potraw - również wygoda w jej czyszczeniu! Wszelkiego rodzaju resztki tłuszczu czy żywności zmywa się z niej w niezwykle łatwy sposób, ponieważ nie przywierają do powierzchni (w przeciwieństwie do rusztu, do którego przyklejają się nie tylko fragmenty jedzenia, ale również kurz, sadza i fragmenty popiołu). Do wyczyszczenia takiej płyty wystarczy użyć płynu do mycia naczyń i miękkiej gąbki, natomiast mycie rusztu najprawdopodobniej nie obędzie się bez zastosowania agresywniejszej chemii (mleczka lub innego płynu z silnymi detergentami) oraz drucianej szczotki.

Szklana płyta do grilla - smażenie bez dymu, węgla i sadzy!

Szklana płyta grillowa to także zdrowe smażenie. Niewiele osób wie, że zwęglona warstwa na mięsie czy warzywach, powstająca zazwyczaj od silnego żaru lub wręcz od ognia buchającego pod rusztem, nie do końca jest dobra dla naszego zdrowia. Przygotowując potrawy z wykorzystaniem szklanej płyty układanej bezpośrednio na ruszcie, taka sytuacja nie występuje - żywność nie ma bezpośredniego kontaktu z sadzą, gryzącym dymem czy z oparami spalanego paliwa. Dzięki temu jedzenie ma niepowtarzalny smak, niezakłócony wymienionymi powyżej elementami, natomiast dzięki rowkowanej strukturze szkła, potrawy nadal zachowują charakterystyczny, „grillowany” wzór na swojej powierzchni.