Wybór odpowiedniego paliwa grzewczego do domu nie jest tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Obecnie liczą się nie tylko wartość opałowa i cena. Dla wielu osób nadrzędną kwestią staje się emitowanie jak najmniejszej ilości zanieczyszczeń i gazów cieplarnianych. Ekgroszek i pellet to jedne z najczęściej wybieranych paliw typu „eko”. Zobacz, czym się różnią i jaki rodzaj najlepiej wybrać.

Ekogroszek czy pellet? Definicje 

Ekogroszek to paliwo powstałe z węgla brunatnego lub kamiennego. Skruszony węgiel zostaje poddany przesiewaniu i płukaniu, dzięki czemu końcowy produkt posiada niski stopień spiekalności oraz pozbawiony jest szkodliwych frakcji miału i miotu. Ekogroszek ma wysoką kaloryczność i daje dużo ciepła, a równocześnie emituje znaczniej mniej zanieczyszczeń niż zwykły węgiel. Można go kupować luzem lub w workach (ta opcja jest zazwyczaj nieco droższa).

Pellet to granulat o kształcie sprasowanych wałków. Produkowany jest z biomasy będącej efektem ubocznym produkcji elementów drewnianych czy prac rolniczych (słoma, siano) lub z łusek słonecznika. Materiały są oczyszczane, rozdrabiane, suszone i poddawane sprasowaniu. Najczęściej wybieranym rodzajem pelletu jest pellet drzewny. Ten z kolei można podzielić na iglasty i liściasty. Pellet jest materiałem odnawialnym i w pełni ekologicznym. Spala się go w nowoczesnych piecach i kominkach antysmogowych, na które można uzyskać dofinansowanie.

Ogrzewanie pelletem czy ekogroszkiem – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Ponieważ ceny obu paliw są dość porównywalne, należy wziąć pod lupę inne aspekty. Nie bez znaczenia będzie na przykład czystość. Spalanie każdego, nawet najbardziej ekologicznego paliwa, wiąże się z produkcją popiołu i koniecznością bezpiecznego przechowywania opału. W porównaniu „pellet vs. ekogroszek” nie ma wątpliwości, że pellet jest opcją zdecydowanie czystszą – przede wszystkim nie pyli i nie brudzi rąk ani otoczenia. Mimo wielu zalet ekogroszek nadal pozostaje produktem węglowym, a co za tym idzie – mocno brudzi i pozostawia trudny do usunięcia nalot. Worki, w których jest przechowywany, nie nadają się do ponownego użytku, a do ich składowania najlepiej nadaje się kotłownia. Odpowiednie miejsce na przechowywanie pelletu można zagospodarować nawet w salonie. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym artykule Jak zagospodarować miejsce na zbiornik pelletu przy kominku w salonie?

Kolejną kwestią jest wygoda użytkowania i odnawialność paliwa. Pellet dostarczany jest w szczelnych workach, co pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgotności. Właściwie przechowywany jest zawsze suchy. Ekogroszek kupowany luzem często wymaga dodatkowego dosuszenia. Ponadto produkowany z drewna pellet charakteryzuje się przyjemnym, naturalnym zapachem drewna. Warto również wziąć pod uwagę fakt, że popiół pelletowy nadaje się do dalszego wykorzystania (np. w charakterze nawozu ogrodowego), podczas gdy popiół z ekogroszku znacznie trudniej zutylizować lub zastosować ponownie.

Podsumowanie

Ostateczna odpowiedź na pytanie „Pellet czy ekogroszek?” będzie zależeć od indywidualnych preferencji. Za pelletem przemawia wiele argumentów, jednak trzeba pamiętać o tym, że na rynku pojawiają się mało uczciwi producenci, oferujący podróbki tego paliwa w atrakcyjnych, konkurencyjnych cenach. Pellet słabej jakości zawiera często odpady po meblach, sklejkach czy drewnianych oknach. Znajdujące się w takim paliwie resztki lakierów szkodzą domowym kominkom i kotłom, co może poskutkować koniecznością ich wymiany. Aby uniknąć tego rodzaju niebezpieczeństw, warto upewnić się, czy nabywany pellet pochodzi od certyfikowanych producentów. Dobry produkt będzie miał umieszczony na opakowaniu certyfikat jakości, a podczas spalania powinien wydzielać jedynie zapach drewna. Ponadto warto zwrócić uwagę na rozmiar granulek (ważne, aby były regularnej wielkości i mieściły się w podajnikach), a także na ich strukturę (musi być zbita) oraz ciężar (pojedyncze sztuki powinny być na tyle lekkie, by mogły unosić się na wodzie). Jedynie wysokiej jakości pellet zagwarantuje wszystkie korzyści wynikające z wybrania tego rodzaju opału.