Każdy zawodowy kucharz wie, że profesjonalne narzędzia wykorzystywane do przygotowywania popisowych potraw wpływają nie tylko na efekt końcowy gotowania, ale również na bezproblemową, szybką pracę – zwłaszcza w „gorących”, napiętych sytuacjach, gdy głodni goście czekają na swoje potrawy. Narzędzia to jednak nie tylko ostre noże, precyzyjne szczypce, czy nawet wysokiej jakości garnki i patelnie – to również sprzęt, który w ogóle pozwala nam poddać poszczególne dania obróbce termicznej. Jednym z takich sprzętów jest grill dla zawodowców – jakie cechy powinny go wyróżniać? Poniżej wymieniamy 4 aspekty, na które z pewnością warto zwrócić uwagę przy zakupie grilla ekskluzywnego, przygotowanego do pracy z profesjonalistami.

Grill z płytą do smażenia i dodatkowym rusztem

Jaki grill dla profesjonalistów sprawdzi się najlepiej? Przede wszystkim taki, który będzie miał odpowiednio skonstruowaną powierzchnię roboczą. Zwykłe grille ogrodowe, które można kupić w supermarketach lub sklepach z wyposażeniem domowym, oferują jedynie niewielki ruszt, na którym tak naprawdę trudno jest przygotować jedzenie o ulubionym stopniu wysmażenia, właściwej strukturze czy wymagające wyrafinowanych technik obróbki cieplnej. Na wszystkie te problemy odpowiedzią jest grill z paleniskiem w środku, które to palenisko otoczone jest płytą do smażenia ze stali, zapewniającej każdorazowo taki efekt wysmażenia, o jaki chodzi profesjonalnemu kucharzowi. Oprócz tego przy wyborze konstrukcji grilla z paleniskiem warto zwrócić uwagę na to, czy producent oferuje dodatkowy, tradycyjny ruszt, bez którego przyjęcie barbecue po prostu nie może się odbyć.

Grill profesjonalny z pochyloną płytą grzewczą

Przy wyborze profesjonalnego grilla opalanego drewnem, w którym palenisko otoczone jest płytą grzewczą należy też zwrócić uwagę na to, czy płyta ta jest zaprojektowana ze spadkiem do wewnątrz paleniska. Profesjonalni kucharze z pewnością docenią taką konstrukcję z dwóch względów: po pierwsze, spadek ułatwia czyszczenie płyty z resztek, które wystarczy jedynie zepchnąć specjalnym narzędziem do wnętrza paleniska. Zapobiega to oczywiście przywieraniu resztek, spalaniu ich, a tym samym – przechodzeniu nieprzyjemnego aromatu na świeże produkty ułożone na grillu. Ponadto płyta grzewcza zaprojektowana ze spadkiem zapewnia powstanie tak zwanych stref temperaturowych – miejsca bliżej rozpalonego ognia będą bardziej gorące, a miejsca oddalone od paleniska – chłodniejsze, choć idealnie przystosowane do tego, by konkretne porcje dań „czekały” tam na gości – bez obawy o ich wystudzenie. Różne temperatury płyty, osiągane w jednym momencie, to większa liczba możliwości gotowania!

Grill ze specjalnej stali CORTEN – bez lakieru i bez toksyn

Profesjonalny kucharz dba nie tylko o walory smakowe przygotowywanych potraw, ale również o bezpieczeństwo swoich gości. Wyraża się to w weryfikacji źródeł pochodzenia produktów, gotowaniu poszczególnych składników w określony sposób i – po prostu – troszczenie się o podawanie gościom tego, co najlepsze. Nie inaczej jest w przypadku wyboru narzędzia do przygotowywania potraw, a mianowicie – wyboru grilla. Świadomy kucharz z wieloletnim doświadczeniem wie, że w kuchni połączenie żywego ognia i specjalnej stali jest nie do zastąpienia. Wszelkiego rodzaju lakierowane ruszty czy grille malowane proszkowo to ryzyko ulatniania się toksycznych substancji wraz ze wzrostem temperatury. Dlatego właśnie grille oferowane przez Iwona Pellets Iwona Grills mają palenisko ze specjalnej stali Corten, która z czasem pokrywa się patyną i wygląda jak naturalnie zardzewiała, ale jest odporna na warunki atmosferyczne. Płyta grzewcza jest wykonana ze specjalnego gatunku stali konserwowanej wyłącznie olejem spożywczym – dla perfekcyjnego smaku i zdrowia gości.

Nowoczesne grille ogrodowe niezawodne przez cały rok

Firma Iwona Pellets, produkując grille dla profesjonalistów pod marką Iwona Grills pamięta nie tylko o zapewnieniu doskonałej powierzchni roboczej czy o bezpieczeństwie użytkowników. Zawodowy kucharz z pewnością doceni fakt, że grille te mogą być używane przez cały rok – ze względu na głębokie palenisko nie ma problemów z rozpaleniem i utrzymaniem ognia nawet przy niskiej temperaturze otoczenia. Dodatkowo wykonanie obudowy grilla ze stali Corten sprawia, że cała konstrukcja jest odporna na niskie (i wysokie) temperatury oraz różne warunki atmosferyczne, takie jak śnieg czy deszcz. Nie rdzewieje, wraz z wiekiem nie staje się cieńsza i nie sprawia kłopotów w eksploatacji i.. stale wygląda oryginalnie. Grille z postarzanej stali Corten od Iwona Grills  są oprócz tego prawdziwą ozdobą ogrodu – latem, zimą i zawsze wtedy, gdy wraz z rodziną i przyjaciółmi macie ochotę na pyszne, smakowite dania z grilla!