Decyzja o zakupie grilla to jedna z pierwszych, które podejmuje się, organizując taras przy domu lub lokal komercyjny. Warto rozważyć wybór profesjonalnego sprzętu, który będzie znacznie bardziej wytrzymały i trwalszy niż typowy grill, z uwagi na większe rozmiary płyty grzewczej pozwoli na przygotowanie dużej ilości potraw równocześnie, a serwowane jedzenie będzie smaczniejsze i zdrowsze. Oferta profesjonalnych grilli jest bardzo bogata, a ich właściwości pozwolą zastosować je na wiele różnych sposobów.

W czym grill profesjonalny jest lepszy?

Profesjonalne grille są zwykle większe niż tradycyjne, dlatego pozwalają na jednoczesne przygotowanie większej ilości dań. Tworzywa, z których są wykonane, to najczęściej wytrzymałe rodzaje stali. Pozwalają łatwiej niż w tradycyjnym grillu utrzymać żar czy ogień. Najważniejszą jednak zaletą nowoczesnych, profesjonalnych grilli jest nowy, zdrowszy sposób obróbki termicznej potraw. Nie są one pieczone nad ogniem, a obok niego, dzięki czemu żywność nie wchodzi w interakcję ze szkodliwymi substancjami zawartymi w dymie. Wszystkie te możliwości decydują o tym, że inwestycja w profesjonalny grill może się opłacić.

1. Profesjonalny grill do ogrodu lub na działkę

Szczególnie latem jest wiele okazji do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Najchętniej letnie imprezy organizowane są na świeżym powietrzu, w ogrodzie lub na działce, gdzie grill jest niezawodnym sposobem na ciepły i smaczny posiłek dla gości. Dodatkowo, duży profesjonalny grill to doskonały pomysł dla osób aranżujących swój taras czy patio. Model o ciekawym kształcie wzbogaci ich wygląd, a technologie pomagające utrzymać żar, pozwolą spędzić więcej czasu z przyjaciółmi i rodziną.
 

Wybierając profesjonalny grill do przydomowego ogrodu, warto też zwrócić uwagę na jego wielkość. Im większy, tym więcej potraw równocześnie będzie można na nim przygotować, co jest szczególnie ważne podczas spotkań w większym gronie.

2. Grill do restauracji – zaproś gości na wieczorne barbecue

Profesjonalny grill w restauracyjnym ogrodzie to doskonała atrakcja dla klientów Twojego lokalu. Zapach unoszący się znad rusztu rozbudzi wyobraźnię przechodniów, a u gości oczekujących już przy stolikach podkręci apetyt. Grill do zastosowania w restauracji wymaga jednak dużej przestrzeni grzewczej, która zapewni szybkość przygotowywania dużej ilości potraw. Warto również zwrócić uwagę na kwestię utrzymania czystości. Jeśli grill będzie łatwo się brudził, a ciężko sprzątał, może nie sprostać wymaganiom lokalu gastronomicznego, gdzie czystość i higiena są tak samo ważne, jak smak. Warto zwrócić uwagę na grill Iwona Grills 100, którego pochylona do środka płyta grzewcza ułatwia nadmiarowi tłuszczu spływanie na palenisko, dzięki czemu już w trakcie pieczenia ilość brudu niweluje się.

3. Grill do hotelu lub do pensjonatu – kulinarna atrakcja dla gości

Profesjonalny grill w pensjonacie czy hotelu będzie spełniać dwie funkcje. Po pierwsze może być opcją dla gości, którzy skorzystają z niego podczas urlopu. Z pewnością docenią możliwość wieczornego wypoczynku przy rozpalonym grillu, najlepiej takim, który nie wymaga ciągłego doglądania.

Druga możliwość wykorzystania profesjonalnego grilla w hotelu to wszelkiego rodzaju pokazy live cooking. Tego rodzaju wydarzenia cieszą się dużą popularnością wśród gości hotelowych, a połączenie ich z degustacją niezwykłych potraw przygotowanych na grillu może być ciekawą atrakcją.

4. Grill na imprezy masowe

Lato to czas festiwali, lokalnych imprez i biesiad. Podczas tego typu wydarzeń wielu uczestników chętnie zjadłoby coś pysznego, a co może być lepszego niż świeże i aromatyczne potrawy z grilla?
 

Profesjonalne grille cateringowe to doskonała możliwość zarobienia dodatkowych środków. Dania przygotowane na dobrej jakości grillu to gwarancja najlepszego smaku. Wpływ na to może mieć kilka faktów. Po pierwsze: odpowiednia budowa i wykończenie grilli powinno niwelować zagrożenia zdrowotne, związane z ulatnianiem się szkodliwych substancji. Podobnie opał – grille przystosowane do opału zdrowszego niż węgiel i niewymagające korzystania z rozpałki mogą niwelować przedostawania się do posiłków niezdrowych związków chemicznych. Wszystkie te zalety ma ekologiczny grill opalany drewnem Iwona Grills 114 – przygotowywane produkty układa się na szerokiej płycie grzewczej, zaś dym z ognia płonącego pod nią ulatuje przez środkową część grilla. Dzięki temu nie dochodzi do kontaktu dymu z żywnością. Warto też zwracać uwagę na modele, które da się doposażyć w dodatkowe ruszty i inne przestrzenie grzewcze. Pozwoli to wykorzystać energię cieplną do przygotowania maksymalnej ilości posiłków.

5. Profesjonalny grill dla kucharza w ogrodzie – stań się szefem swojej kuchni

Profesjonalny grill jest idealnym dodatkiem do ogrodu kucharza. Jest niezwykle prosty w rozpaleniu, a przygotowane posiłki są zdrowe. Na rynku dostępne są różne rozmiary profesjonalnych grilli ogrodowych, dzięki czemu każdy pasjonat dobrej kuchni będzie mógł dobrać grill idealnie dopasowany do swoich potrzeb.
 

Najczęściej spotykane grille profesjonalne mają formę wielkiego, prostokątnego paleniska. Oferta producentów grilli jest jednak o wiele bogatsza. Linia IWONA Grills oferuje między innymi grille w kształcie sześciokąta w różnych rozmiarach – od 80 do nawet 114 cm szerokości płyty grzewczej – dzięki czemu można dopasować rozmiar grilla do potrzeb ogrodu. W ofercie są też grille o palenisku w kształcie kwadratu oraz mnóstwo nowoczesnych dodatków, takich jak chociażby szklane płyty grzewcze, które mogą powiększyć powierzchnię gotowania.

Grille z linii IWONA Grills – czym się wyróżniają?

Profesjonalne grille IWONA to doskonały mariaż designu i funkcjonalności. Zbudowane są z użyciem stali corten, nowoczesnego i bardzo efektownego rodzaju stali, wzmocnionej i wytrzymałej, o charakterystycznym wyglądzie imitującym rdzę. Dzięki tej naturalnej warstwie korozyjnej blacha jest skutecznie zabezpieczona przed prawdziwą rdzą i nie ulegnie uszkodzeniu przez bardzo długi czas. Do budowy grilli IWONA nie zastosowano żadnych powłok lakierowych, dlatego podczas spalania nie powstają chorobotwórcze związki chemiczne.
 

Grille cortenowe są czystsze, zdrowsze i bardziej ekologiczne. Dlaczego?
 

  • są opalane drewnem, przez co do atmosfery przedostaje się dużo mniej toksyn niż z tradycyjnych grilli na węgiel drzewny czy popularnych grilli gazowych;
  • dzięki zaprojektowaniu płyty grzewczej wokół ognia, żywność nie ma kontaktu z dymem i szkodliwym produktami spalania, jak ma to miejsce w tradycyjnych grillach wyposażonych w ruszt. O wiele prościej jest też przygotować niektóre potrawy, takie jak ryby, owoce czy warzywa . Na płycie grzewczej da się przyrządzić też całkowicie nowe dania, takie jak np. placki ziemniaczane z grilla;
  • płyta grzewcza jest pochylona do środka, co pozwala spływać nadmiernej ilości tłuszczu na palenisko, przez co potrawy są zdrowsze, a grill łatwiej się czyści. Płyta nie jest też chemicznie zabezpieczona, a impregnuje się ją olejem spożywczym.
     

Grille z cortenu mogą wyróżniać się ciekawym kształtem. Warto zwrócić uwagę na grill ogrodowy 80 Little. Jego powierzchnia grzewcza ma formę sześciokąta, a w centralnej części płonie ogień. Niezwykły kształt zachęca gości do chodzenia wokół grilla i samodzielnego wybierania ulubionych dań, a to zmienia charakter imprezy o 180 stopni: od teraz nikt nie musi pilnować grilla i podawać innym do stołu. Teraz to grill jest centrum wydarzenia – to ważne nie tylko podczas spotkań w gronie znajomych, ale też dla właścicieli hoteli czy restauracji, ponieważ ich klienci będą chętniej aktywizować się podczas imprez przy „samoobsługowym” grillu.

Podsumowanie

W tej chwili najpopularniejsze w Polsce są grille gazowe oraz tradycyjne grille na węgiel drzewny. Wielu użytkowników zwraca jednak uwagę na mało ekologiczny charakter tego typu sprzętu, osiadające na pożywieniu szkodliwe substancje powstające w procesie spalania, a często też niezbyt estetyczny wygląd grilli. Na zachodzie profesjonalne grille opalane drewnem już wypierają dotychczasowe grille gazowe i węglowe. Sprawdzają się zarówno w prywatnych ogrodach, jak i komercyjnym użyciu. Dobrej jakości grill będzie inwestycją na wiele lat.